Ontvang een offerte

Push to Stop – autonoom drukken wordt realiteit dankzij Heidelberg

07/01/2016

  • Paradigmaverschuiving in de drukwerkproductie kan productiviteit in de komende jaren verdubbelen
  • Eenvoudige bediening met slimme software Intellistart 2 en assistentiesystemen zoals Intelliguide
  • Verpakkingsdrukkerijen met complexe opdrachten bereiken hun doel via de kortste weg dankzij navigated printing
  • Autonoom drukken wordt realiteit voor commerciële drukkerijen met talrijke jobwissels

Integrale digitalisering van de drukprocessen geeft nettoproductiviteit een boost. Om al deze technische mogelijkheden optimaal te benutten, moet de bediening van de persen totaal anders worden aangepakt: we moeten de medewerkers verlossen van routinetaken en hen intelligente systemen ter beschikking stellen waarmee ze het technisch potentieel van hun machines kunnen omzetten in reële productiviteit. Met dat doel voor ogen presenteert Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) de nieuwe generatie Speedmaster op drupa 2016 en lanceert het “Push to Stop”, een nieuw bedieningsconcept dat tot een paradigmaverschuiving zal leiden in de industriële drukwerkproductie. Tot nu toe werden de processen opgestart door de medewerkers, maar in de toekomst zal de pers dat zelf doen. De medewerker onderbreekt de automatische processen alleen nog als dat nodig is. Dat verhoogt de efficiëntie van de drukwerkproductie tot een ongekend niveau, verbetert de planning van de processen en vermindert het risico op fouten dankzij permanente monitoring van de processen.

Vijftien jaar geleden produceerde een offsetpers 20 tot 30 miljoen vellen per jaar, vandaag is dat 40 tot 60 miljoen vellen. Heidelberg heeft die ontwikkeling versneld met one-pass productiviteit, Prinect, de lancering van de Peak Performance Speedmaster XL-platformen en inline meet- en controlesystemen. De trend naar steeds kleinere oplagen en een groeiend aantal jobs per pers gaat onverminderd voort: de tien jobs per pers per dag werden tien jobs per shift en vandaag produceren sterk geïndustrialiseerde commerciële drukkerijen al tien jobs per uur - en meer – per pers. Die hoge werklast en snelheid eist echter fysiek en mentaal het uiterste van de medewerkers.

“Automatisering op zich volstaat niet om de potentiële productiviteitsverhoging op lange termijn in stand te houden. In dat opzicht maakt vooral het bedieningsgemak en de stabiliteit van het globale systeem het verschil," zegt Stephan Plenz, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor het segment Equipment bij Heidelberg. “We moesten dus het bedieningsconcept van de drukpers herbekijken en de verwerking van de digitale informatie die door de workflow wordt gegenereerd. We begrepen al snel dat we voor een paradigmaverschuiving stonden. We gaan van een “Push to Start”-concept over naar “Push to Stop”. Vandaag moet de medewerker de processen op de machine starten, maar in de toekomst zal de machine dat overal waar het kan, zelf doen. Ze zal de wachtrij met printjobs automatisch afwerken. Dat doet ze door de ideale, kortste voorbereidingstijd te gebruiken, met maximale nettoproductiviteit als resultaat. De medewerker moet dan alleen nog ingrijpen als het proces moet worden gecorrigeerd.”

Uit analyses van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van drukpersen blijkt dat we vandaag een gemiddelde OEE van 20 tot 30 procent bereiken. Er is dus nog heel veel potentieel. Piekcijfers van meer dan 50 procent OEE bewijzen dat we de nettoproductiviteit kunnen verdubbelen. “Daarom mikt het “Push to Stop”-concept nog veel verder,” bevestigt¬ Stephan Plenz. “Om een OEE van 50 procent of meer te bereiken, moet alles in het globale proces perfect gecoördineerd zijn. Dat betekent standaardisering en kwalifi¬cering van verbruiksgoederen, proceskalibrering en zelflerende systemen, maar ook slimme onderhoudsconcepten. In combinatie met onze expertise in technische toepassingen, ons steeds groeiend gamma verbruiksgoederen en onze innovatieve serviceconcepten, is het "Push to Stop"-concept dat we op drupa tonen slechts het startsein voor de overschakeling naar de Smart Print Shop.”

Hoge productiviteit dankzij eenvoudige bediening en geoptimaliseerde processen
Navigatiesysteem voor drukpersen
Ononderbroken productiviteit
Contacteer Heidelberg Benelux

Wij verheugen ons op uw bericht. Om snel op uw verzoek te kunnen reageren, hebben we wat informatie nodig.

* Deze velden zijn verplicht.