07/01/2016
Integrale digitalisering van de drukprocessen geeft nettoproductiviteit een boost. Om al deze technische mogelijkheden optimaal te benutten, moet de bediening van de persen totaal anders worden aangepakt: we moeten de medewerkers verlossen van routinetaken en hen intelligente systemen ter beschikking stellen waarmee ze het technisch potentieel van hun machines kunnen omzetten in reële productiviteit. Met dat doel voor ogen presenteert Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) de nieuwe generatie Speedmaster op drupa 2016 en lanceert het “Push to Stop”, een nieuw bedieningsconcept dat tot een paradigmaverschuiving zal leiden in de industriële drukwerkproductie. Tot nu toe werden de processen opgestart door de medewerkers, maar in de toekomst zal de pers dat zelf doen. De medewerker onderbreekt de automatische processen alleen nog als dat nodig is. Dat verhoogt de efficiëntie van de drukwerkproductie tot een ongekend niveau, verbetert de planning van de processen en vermindert het risico op fouten dankzij permanente monitoring van de processen.
Vijftien jaar geleden produceerde een offsetpers 20 tot 30 miljoen vellen per jaar, vandaag is dat 40 tot 60 miljoen vellen. Heidelberg heeft die ontwikkeling versneld met one-pass productiviteit, Prinect, de lancering van de Peak Performance Speedmaster XL-platformen en inline meet- en controlesystemen. De trend naar steeds kleinere oplagen en een groeiend aantal jobs per pers gaat onverminderd voort: de tien jobs per pers per dag werden tien jobs per shift en vandaag produceren sterk geïndustrialiseerde commerciële drukkerijen al tien jobs per uur - en meer – per pers. Die hoge werklast en snelheid eist echter fysiek en mentaal het uiterste van de medewerkers.
“Automatisering op zich volstaat niet om de potentiële productiviteitsverhoging op lange termijn in stand te houden. In dat opzicht maakt vooral het bedieningsgemak en de stabiliteit van het globale systeem het verschil," zegt Stephan Plenz, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor het segment Equipment bij Heidelberg. “We moesten dus het bedieningsconcept van de drukpers herbekijken en de verwerking van de digitale informatie die door de workflow wordt gegenereerd. We begrepen al snel dat we voor een paradigmaverschuiving stonden. We gaan van een “Push to Start”-concept over naar “Push to Stop”. Vandaag moet de medewerker de processen op de machine starten, maar in de toekomst zal de machine dat overal waar het kan, zelf doen. Ze zal de wachtrij met printjobs automatisch afwerken. Dat doet ze door de ideale, kortste voorbereidingstijd te gebruiken, met maximale nettoproductiviteit als resultaat. De medewerker moet dan alleen nog ingrijpen als het proces moet worden gecorrigeerd.”
Uit analyses van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van drukpersen blijkt dat we vandaag een gemiddelde OEE van 20 tot 30 procent bereiken. Er is dus nog heel veel potentieel. Piekcijfers van meer dan 50 procent OEE bewijzen dat we de nettoproductiviteit kunnen verdubbelen. “Daarom mikt het “Push to Stop”-concept nog veel verder,” bevestigt¬ Stephan Plenz. “Om een OEE van 50 procent of meer te bereiken, moet alles in het globale proces perfect gecoördineerd zijn. Dat betekent standaardisering en kwalifi¬cering van verbruiksgoederen, proceskalibrering en zelflerende systemen, maar ook slimme onderhoudsconcepten. In combinatie met onze expertise in technische toepassingen, ons steeds groeiend gamma verbruiksgoederen en onze innovatieve serviceconcepten, is het "Push to Stop"-concept dat we op drupa tonen slechts het startsein voor de overschakeling naar de Smart Print Shop.”
Het “Push to Stop”-concept wordt op de Speedmaster-persen toegepast via het nieuwe Prinect Press Center XL 2 machinecontrolestation met smart Intellistart 2 gebruikerssoftware en zijn assistentiesystemen zoals “Intelliguide”. De medewerker kan alle stappen duidelijk zien en volgen op het grote Wallscreen XL. Met deze nieuwe mens-machine interface kan de medewerker door de processen navigeren en behoudt hij zelfs bij talrijke jobwissels het overzicht. Dit kan verder worden uitgebreid tot volledig autonoom drukken. Zo ontstaat er een intelligente oplossing waarbij de machine de jobs in de wachtrij automatisch afwerkt. De medewerker onderbreekt het proces alleen als dat nodig is.
Het “Push to Stop”-concept is verkrijgbaar voor de nieuwe generatie Speedmasterpersen, XL 75, CX/SX 102, XL 106 en XL 145/162, die met het Prinect Press Center XL 2, het Wallscreen XL, AutoPlate Pro of AutoPlate XL 2 en Inpress Control 2 auto¬matiseringscomponenten zijn uitgerust. “Push to Stop” maakt geïndustrialiseerd offsetdrukken met maximale nettoproductiviteit mogelijk," besluit Stephan Plenz. “Dit bedieningsconcept zal ook op de Primefire 106 worden gebruikt en sterk geïndustrialiseerd digitaal drukken voor het eerst mogelijk maken.”
Het Prinect Press Center XL 2 bevat de gepatenteerde Intellistart 2 gebruikerssoftware met het Intelliguide-assistentiesysteem. Heidelberg was in 2008 al een voorloper met de ontwikkeling van Intellistart, het eerste en nog steeds unieke jobwisselprogramma. Met Intellistart 2 doet de volgende generatie haar intrede in de markt. Net als een navigatiesysteem in een auto berekent Intellistart 2 de kortste weg via de voorbereidingsprocessen en de nieuwe Intelliguide tijdlijn toont het verloop van het instelproces in real time. Dat geeft de medewerker een volledige overzicht van de geautomatiseerde processen en toont ook waar er manuele processen nodig zijn, voor een optimale overgang van de ene naar de andere job. Voor meer complexe voorbereidingsprocessen met frequente inkt- en coatingwissels, die bijvoorbeeld gebruikelijk zijn in de verpakkingssector, biedt Intelliguide unieke ondersteuning, het systeem voorkomt ook fouten en verhoogt de nettoproductiviteit.
Voor commerciële drukkerijen die gestandaardiseerde jobs uitvoeren met talrijke wissels, kan Intellistart 2 het drukproces zelfs volledig automatiseren. Voor het eerst kunnen meerdere vervolgopdrachten worden voorbereid en vrijgegeven in een job queue zonder de productie te¬ onderbreken. De medewerker kan de volgorde van de jobs wijzigen met slepen-neerzetten en Intellistart 2 berekent dan automatisch de nieuwe volgorde van de jobwissels. Bij een jobwissel worden de processen bovendien automatisch gestart en afgewerkt. De nieuwe “Quality Assist” softwaremodule, die samenwerkt met Prinect Inpress Control 2, controleert of de drukparameters binnen het vooraf gedefinieerde tolerantiebereik liggen en start de productie dan automatisch.
“Met het “Push to Stop”-concept openen we de weg naar de industriële drukwerkproductie van de toekomst, die onze klanten in staat zal stellen om hun concurrentiekracht sterk te verhogen en de productiviteit en rentabiliteit duurzaam te verbeteren. We verwachten dat de productiviteit daardoor opnieuw zal verdubbelen in de komende jaren, met hetzelfde of een kleiner aantal personeelsleden," besluit Stephan Plenz.